Bastogne War Museum (België)

Bastogne War Museum etc.
Rond Bastogne is veel te ontdekken en te leren over de Tweede Wereldoorlog. Zeer de moeite waard is het Bastogne War Museum. Een prachtig pand met een indrukwekkende inhoud.

Vanuit Sellerich is het maar zo’n 40 minuten rijden.Het museum is het gehele jaar geopend (alleen rond de kerstdagen niet). Kijk voor de actuele tijden op de Bastogne War Museum website. Honden (met uitzondering van hulphonden) zijn niet welkom.

 

Als bezoeker beleef je de Slag om de Ardennen opnieuw dankzij een geweldige verzameling authentiek materiaal gebruikt in de strijd en een aantal nagebouwde oorlogssituaties. Je waant je middenin het slagveld waar de kraters van ingeslagen bommen nog roken. In een nagebouwde herberg beleef je hoe angstig de bewoners moeten zijn geweest tijdens de bombardementen.

In de multimediaruimte zijn uniformen, uitrusting, voertuigen en materieel in 3-D te zien.

In een aparte zaal draait een film van 30 minuten over de Slag om de Ardennen.

Bezoek als je in Bastogne bent ook het Bastenaken Mémorial du Mardasson. Een belangrijk oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de Slag om de Ardennen. Het monument herdenkt de meer dan 75.000 gesneuvelde soldaten aan Amerikaanse kant:

 

Maar kijk ook goed om je heen als je door de bossen in de Schnee-Eifel loopt, fietst of op het paard zit: overal zie je restanten/herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog terug. Zoals onderstaande voormalige loopgraaf in de bossen van Hontheim: