Monschau

Op een klein uur rijden vanaf Sellerich (een mooie rit) vind je de oude, beroemde Fachwerkstad Monschau, ook wel (terecht) de Parel van de Eifel genoemd. Monschau is een levendig stadje waar je de Middeleeuwen nog voelt door de vele vakwerkhuizen en de nauwe en oude steegjes. Wel erg touristisch, maar ja, dat is ook wel logisch.

  

Kijk voor meer informatie op (onder andere) de volgende websites: Monschau bezoeken en Monschau bezienswaardigheden.
In het oude centrum worden auto’s geweerd, maar zodra je Monschau binnenrijdt, zie je al snel grote (dynamische) informatieborden waar je het beste kunt parkeren en hoeveel plekken er nog zijn. Je kunt je hier gemakkelijk een dag vermaken. Natuurlijk rondlopen en de huizen bekijken, het mooie riviertje die door de stad stroomt en de vele winkeltjes bezoeken. De huizen zijn destijds zo gebouwd dat ze bescherming boden tegen de strenge winters: diep aflopende daken en de woonruimte ver achterin het huis. Maar er is nog veel meer te ondernemen. Hieronder een aantal mogelijkheden om inspiratie op te doen. Op de bovengenoemde websites kun je nog veel meer vinden. 

En een tip om lekker, gezellig en toch niet duur te eten? Ga dan naar Zum Haller. Adres: Eschbachstraße 4. Telefoon: 0049 (0) 2472 804700. Als je niet wilt wachten: even reserveren.

De burcht
De burcht torent boven het stadje uit:

De klim ernaar toe wordt beloond met mooie uitzichten. De burcht zelf is niet te bezoeken.

Het rode huis
Dit barokhuis stamt uit 1756 en is dus ruim 260 jaar oud! Dit was vroeger het huis van een belangrijke familie die doeken maakte. Het zijn in feite twee huizen: het huis van de zwaan en van de pelikaan. Je kunt het rode huis aan Laufenstraße 10 bezoeken. Dat is de moeite waard: de houten trap binnen is erg mooi uitgesneden en talrijke doeken geven je een inkijkje in welke doeken in deze regio gemaakt werden.

De mosterdmolen
Deze molen vind je aan de Laufenstraße 116 – 124. Rondleidingen worden gegeven tussen maart en oktober. Het mosterdwinkeltje is elke dag geopend. De nog altijd werkende molen (vroeger gedreven door een waterrad, tegenwoordig door elktriciteit). Dateert uit 1882. Tussen de molenstenen wordt nog steeds mosterd volgens de traditionele methode gemaakt: maar liefst 14 soorten die je ook kunt proeven (en kopen).

Glasblazerij
Hier wordt nog op de ouderwetse manier glas geblazen. Je kunt een demonstratie bijwonen. Ook vind je er een glasmuseum en kun je de kunstwerken kopen. Kijk op de website voor de actuele openingstijden en de tijden van de demonstraties (Vorführungen). Het adres is: Burgau 15 Monschau.

Het stadstreintje
Bij de glasblazerij of op de markt kun je opstappen. De rit duurt ongeveer 30 minuten. Ook de burcht wordt aangedaan. Zo zie je op een andere manier (en zonder te hoeven lopen) de hoogtepunten van Monschau. 

Het heggenlandschap
Dit is gewoon een leuk weetje over deze regio. Overal zie je hoge en brede (beuken)heggen. De vroegere bewoners van Monschau hadden ontdekt dat dit de ideale bescherming is tegen weer en wind.

Narcissen
Nog een weetje: in het voorjaar vind je in dit gebied veel, heel veel narcissen.

De kerstmarkt
In 2018 is de kerstmarkt van 30 november tot en met 23 december te bezoeken. Let op: alleen op vrijdag, zaterdag en zondag. In het centrum (op het plein) staat een grote kerstboom en vind je er allemaal kerststalletjes. Ook is er livemuziek. Voor meer informatie: klik op deze link.