Burchten van Manderscheid

Op een klein uur rijden vanaf Sellerich (ten oosten van Bitburg) liggen deze bijzondere burchten: Niedermanderscheider Strae 2, 54531 Manderscheid. Telefoon: 0049 (0) 6572737. Kijk op de website voor actuele openingstijden. Van half maart tot eind oktober vanaf 10.30 uur geopend. Dinsdag gesloten.

Als je van Manderscheid in de richting Nieder-Manderscheid rijdt, is er een parkeerplaats (direct buiten Manderscheid). Vanaf deze parkeerplaats heb je een prachtig uitzicht op de beide burchten van Manderscheid. Hier kun je de Middeleeuwen als het ware aanraken. De burchten zijn al sinds 1173 bekend. De Niederburg is de benedenburcht en staat langs de weg. Honderden meters daarachter in het ruige bergland is de Oberburg: de bovenburcht. Van de bovenburcht resteren alleen nog muurrestanten. De benedenburcht is nog redelijk compleet. Vanuit het dal voert een trappartij naar de ingang van het kasteel. Door een poortje kom je op een binnenplaats waar het poortwachterhuis staat. Hier vandaan kun je naar de volgende niveaus met steeds fraaie uitzichten. Een uitdagende klim.

Vooral tijdens het jaarlijks georganiseerde “Historisches Burgenfest” (historisch kastelenfeest) komt het verleden tot leven. Dit festijn is tijdens het laatste weekeinde van augustus. Je kunt dan ridders, goochelaars en de Middeleeuwse ambachten beleven. In 2018 is het op 25 en 26 augustus. Kijk voor meer informatie op de website